Rozumiemy potrzeby klientów, dlatego razem z Wami na każde przyjęcie przygotowujemy indywidualne kompozycje przystawek i dań.
Żeby ułatwić Wam decyzję, proponujemy wybór naszych sprawdzonych przepisów. Syciły zadowolonych gości już na niejednym przyjęciu.
Ulubione zupy
1. Rosół z makaronem - Przepyszny, tradycyjny wywar z delikatnego mięsa.
Podawany z makaronem z jaj przepiórczych jest nieodzownym elementem każdego wystawnego
obiadu.
2. Krem pieczarkowy z
grzankami – aksamitny krem z podsmażonych
na maśle białych pieczarek podawany z chrupiącymi grzankami z pachnącego
pszennego pieczywa.
3. Krem pomidorowy z mozarellą
i bazylią – gęsta i aromatyczna zupa z
krwistoczerwonych pomidorów z nutą bazylii podawana z plastrami mozarelli
4. Krem z buraka - aromatyczna zupka z buraków i innych warzyw z dodatkiem mięty podawana z kozim serem lub wędzonym twarogiem
4. Krem z buraka - aromatyczna zupka z buraków i innych warzyw z dodatkiem mięty podawana z kozim serem lub wędzonym twarogiem
5. Francuska zupa
cebulowa – zeszklone na masełku krążki
cebuli duszone w białym winie i rosole podawane ze złocistym pieczywem serowym.
6. Zupa piwna – wywar z wędzonki na piwie pszenicznym z
delikatnym kurczakiem przyprawiony drobno posiekanym świeżym szczypiorkiem
7. Żurek tradycyjny – tradycyjny żur na zakwasie
chlebowym z czosnkiem, pyszną podpieczoną kiełbasą śląską i jajkiem.
8. Sezonowy krem dyniowy – jesienna zupa krem z dyni, marchewki,
pietruszki i selera. Idealnie komponuje się z grzankami razowymi.
9. Zupa gyrosowa - treściwa zupa mięsna z dużą ilością papryczki i cebulki
9. Zupa gyrosowa - treściwa zupa mięsna z dużą ilością papryczki i cebulki
Pożywne mięsa
1. Polędwiczki wieprzowe w sosie kurkowym – grillowane polędwiczki wieprzowe duszone
w sosie kurkowym przyprawione kolorowym młotkowanym pieprzem.
2. Polędwica wieprzowa po
krakowsku – roladki z polędwicy
wieprzowej nadziewane serem wędzonym i krakowskimi
wędlinami skąpane w sosie myśliwskim
3. Polędwiczki polsko –
włoskie – delikatne kotleciki z
polędwicy zapiekane z cukinią z suszonymi pomidorami i z serem oscypkowym.
3. Schab ze śliwką – talary soczystego schabu z chrupiącą
skórką nadziewane aromatyczną suszoną śliwką kalifornijską
4. Karkówka wieprzowa w
paprykowej marynacie – plastry karkówki wieprzowej przekładane marynatą z papryki, cebuli i
pikantnego sosu pomidorowego
5. Roladki drobiowe ze
szpinakiem w szynce szwarcwaldzkiej – kruche mięsko drobiowe owinięte wędzoną szynką
szwarcwaldzką nadziewane szpinakiem oprószone ziołami prowansalskimi i
czosnkiem
6. Udka z kurczaka
faszerowane pieczarkami i serem mozzarellą – złociste pączki z udek z kurczaka
nadziewane smażonymi na masełku pieczarkami i serem mozzarella owinięte wędzonym
boczkiem
7. Racuchy drobiowe z
pieczarkami – placuszki z ciasta naleśnikowego
z kawałkami kurczaka, pieczarek i cebulki
8. Płatki indyka w
migdałach – fileciki z indyka w złocistej
panierce z płatkami migdałów
9. Kotlety cordon bleu w
sezamie – wieprzowe lub drobiowe
kotlety nadziewane szynką, rozpływającym się serem w ozdobnej panierce sezamem
10. De volaille - roladki drobiowe w chrupiącej
panierce faszerowane wypływającym masełkiem ze świeżym koperkiem
11. Steki z grilla – peklowana karkówka wieprzowa przyrządzana
tradcyjnie na grillu opalanym węglem drzewnym.
12. Kotlety schabowe – legendarny schab ze złocistą panierką
13. Kotlety pod pierzynką
– delikatne fileciki z kurczaka
zapiekane z boczkiem z papryką, pieczarkami, porem z majonezem lub warzywami z sosem czosnkowym na bazie
beszamelu pod serowym przykryciem
14. Rolady śląskie – zrazy wieprzowe lub wołowe wypełnione
ogórkiem, cebulką i boczkiem, z delikatnym posmakiem musztardy w sosie własnym.
15. Szaszłyki drobiowe – marynowane w papryce i ziołach kawałki
kurczaka nabijane na patyk w towarzystwie cukinii, papryki, cebuli i boczku
16. Roladki mocno paprykowe - fileciki z kurczaka z paprykowym farszem w sosie pomidorowo - paprykowym
17. Rolada serowa z
mięsem mielonym – rozpływające się w ustach ciasto serowo-majonezowe przekładane mięsem mielonym
z szynki wieprzowej.
18. Udziec wieprzowy - delikatna, soczysta i aromatyczna szynka wieprzowa z kością (porcja xxl)
19. Golonka - wieprzowa golonka przygotowywana na bawarski sposób z dodatkiem piwa
20. Roladka z indyka w sosie miodowo-musztardowym - delikatny filet z indyka przełożony serem fetą w kremowym sosie z suszonymi pomidorami i prażonymi migdałami
21. Pełna kieszeń - pierś z kurczaka wypełniona pieczarkami i żółtym serem marynowana w śmietance z dodatkiem wytrawnego trunku i pieprzu cayenne nowość!
22. Frykadelki w pieczarkach - klopsiki mielone duszone w gęstym sosie śmietankowo - pieczarkowym nowość!
19. Golonka - wieprzowa golonka przygotowywana na bawarski sposób z dodatkiem piwa
20. Roladka z indyka w sosie miodowo-musztardowym - delikatny filet z indyka przełożony serem fetą w kremowym sosie z suszonymi pomidorami i prażonymi migdałami
21. Pełna kieszeń - pierś z kurczaka wypełniona pieczarkami i żółtym serem marynowana w śmietance z dodatkiem wytrawnego trunku i pieprzu cayenne nowość!
22. Frykadelki w pieczarkach - klopsiki mielone duszone w gęstym sosie śmietankowo - pieczarkowym nowość!
Nieodzowne dodatki
1. Kluski śląskie – tradycyjne jasne kluski opolskie
2. Kluski tarte – pyzy ziemniaczane
3. Ziemniaki puree
– puree ziemniaczane okraszone
klarowanym, złocistym masełkiem posypane koperkiem
4. Ziemniaki smażone z
cebulką i boczkiem - smażone na boczku i cebulce plastry
ziemniaków doprawione solą i pieprzem
5. Ziemniaczane księżyce – podpiekane na złocistobrązowy kolor ćwiartki
ziemniaków przyprawione papryką czerwoną
6. Frytki – smażone na głębokim tłuszczu, chrupiące paski
ziemniaków z solą
7. Kulki ryżowe z
pieczarką - orientalne kluseczki z ryżu białego nadziewane
pieczarkami i żółtym serem w delikatnej panierce
8. Ziemniaczane łódeczki
z serem i sosem czosnkowym – połówki ziemniaków faszerowane nadzieniem z sera feta, pora, boczku i
ziemniaka, serwowane z sosem czosnkowym.
9. Sezonowe
ziemniaki nacinane – ponacinane, młode ziemniaczki pieczone w skórce z oliwą z oliwek w
obecności czosnku
10. Krokiety ziemniaczane - wałeczki z masy ziemniaczanej w chrupiącej, złocistej panierce
Propozycje surówek i sałatek
1. kapusta czerwona na ciepło
2. kapusta biała na
ciepło
3. surówka z białej kapusty
z czosnkiem
4. surówka z młodej
kapusty
5. buraczki
6. kapusta pekińska
„kolorowa”
7. kapusta pekińska ze
słonecznikiem
8. kapusta pekińska z
kurczakiem wędzonym i czerwoną fasolą
9. sałatka gyrosowa
10. sałatka grecka
11. rucola z kozim serem
i gruszką
12. pomidory mozzarella na
liściach ruccoli z octem balsamicznym
13. sałatka z szynką szwarcwaldzką i orzeszkami nerkowca
14. mix sałat z
grzankami i sosem czosnkowym
15. sałatka "granatowa" z serem blue i orzechami pini
15. sałatka "granatowa" z serem blue i orzechami pini
16. sałatka z makaronu
ryżowego
17. sałatka z makaronu
tortellini
18. sałatka z selera
konserwowego z ananasem
19. sałatka Waldorfa z
selera (korzeń lub nać) z rodzynkami i orzechami
20. sałatka ziemniaczana z boczkiem
21. sałatka warzywna tradycyjna lub w świeższym wydaniu
22. sałatka brokułowa z suszonymi pomidorami
21. sałatka warzywna tradycyjna lub w świeższym wydaniu
22. sałatka brokułowa z suszonymi pomidorami
23. sałatka kalafiorowa
„kolorowa”
24. sałatka kalafiorowa z
jajkiem
A na zakąskę:
1. tymbaliki drobiowe lub wieprzowe
2. rolada łososiowa
3. rolada serowa
4. jajeczka w sosie
tatarskim
5. przekąski z ciasta
francuskiego
6. pieczarki smażone z
serkiem chrzanowym
7. tortilla z warzywami
8. trójkąciki z
pieczarkami lub tuńczykiem
9. patery wędlin i serów
9. patery wędlin i serów
Ponadto:
1. sakiewki naleśnikowe ze szpinakiem - podawane na sosie pomidorowym na wędzonce
2. tort naleśnikowy z
pieczarkami
3. cannelloni ze
szpinakiem - makaronowe rureczki wypełnione farszem szpinakowym
4. lasagne
5. ziemniaczane łódeczki z mięsem mielonym – połówki ziemniaków wypełnione meksykańskim sosem z mięsem mielonym, ostrymi papryczkami chilli, czerwoną fasolą i kukurydzą.
5. ziemniaczane łódeczki z mięsem mielonym – połówki ziemniaków wypełnione meksykańskim sosem z mięsem mielonym, ostrymi papryczkami chilli, czerwoną fasolą i kukurydzą.
5. krokiety (z mięsem,
kapustą i grzybami, z pieczarkami i żółtym serem)
6. barszcz czerwony
7. bogracz – treściwa i dobrze przyprawiona zupa
gulaszowa. Nasze danie popisowe ;)
8. strogonoff
9. flaki
10. bigos